Eigen meester in hedendaagse documentaire

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Het ESCAC Documentary Master-programma is een onderdompeling voor de student in de praktische en theoretische dimensies van de verschillende formaten van de hedendaagse documentaire.

presentatie

Met de komst van nieuwe omroepplatforms bevindt de documentaire zich in een periode van transformatie en aanpassing. Tegenwoordig biedt de documentaire meer dan ooit een visie over de realiteit van deze wereld en is momenteel toegankelijk voor de moeilijkst te bereiken markten.

Door de diversificatie van formaten en het openen van markten kunnen we verschillende verhalen en inhoud voorstellen. De grenzen, zowel qua inhoud, taal, territorium als omgeving, zijn momenteel erg smal. Deze verandering kan worden gezien als een creatieve bron en modelleert de inhoud van het masterprogramma in drie hoofdassen:

 1. De manier om de verhalen te vertellen (de formaten)
 2. Hoe de verhalen (platforms) eruitzien
 3. Aan wie vertellen we de verhalen (de markt)

De Master in documentaire film biedt studenten een uitgebreide ervaring in dit medialandschap dat wordt getransformeerd door nieuwe technologieën en de verhalende, creatieve en technische aspecten van de discipline ontwikkelt. De cursus bestaat uit een theoretische basis in constante dialoog met een praktisch aspect, wiens doel het is om documentaires te maken die door de studenten van de masteropleiding zijn gemaakt in elk van de fasen: ontwikkeling, productie, schieten en postproductie, met grote nadruk op het belang om beter te begrijpen hoe we onze documentaires in een bredere en meer haalbare context kunnen plaatsen.

toegang

Presentatie van een portfolio en een eerste benadering van een documentair project.

Voor wie is het bedoeld?

Universitair afgestudeerden in audiovisuele communicatie, beeldende kunst of andere universitaire graden met betrekking tot het audiovisuele veld. Professionals uit de cinematografische of audiovisuele sector die de praktijk van het maken van documentaires willen verdiepen.

competenties

 • Ken, assimileer en breng de belangrijkste instrumenten van de documentaire taal in praktijk.
 • Kennis hebben van de verschillende documentaire subgenres, van de meest industriële documentairereeksen voor grote platforms of de hybride documentaire die werkt tussen fictie en non-fictie, tot de meest radicale of perifere documentairetalen voor auteurs.
 • Moedig studenten aan om hun eigen creatieve pad, hun standpunt als verteller te vinden en hun audiovisuele werken te ontwikkelen zodat ze zichtbaarheid hebben buiten het academische veld.
 • Begrijp en leer, door constante feedback met actieve professionele docenten, het industriële panorama van documentaire cinema op nationaal en internationaal niveau.
 • Begrijp cinema als een teaminspanning, waarbij elke rol een fundamentele rol speelt voor het eindresultaat.

methodologie

De methodologie van de master is gebaseerd op verschillende werkassen:

 • Een laatste masterproject waarin studenten worden geplaatst in een context van echte productie, zoals ervaren in de professionele wereld. De projecten tonen de verschillende productiestadia van een documentaire, van ontwerp tot het op de markt brengen. De projecten worden aan het begin van het jaar gekozen en kunnen verschillende vormen aannemen: afleveringen van pilotseries, enkele documentaire, korte of middellange documentaire, enz. Studenten verdeeld in teams van vier of vijf personen moeten een volledig dossier genereren voor de verkoop van hun project. Vervolgens worden de projecten binnen het masterprogramma zo geproduceerd dat ze klaar zijn om deel te nemen aan internationale markten.
 • Theoretische lessen waarmee een panoramisch beeld wordt gegeven van de geschiedenis van de documentaire cinema en van theoretische aspecten die verband houden met non-fictie.
 • Praktische workshops onder leiding van actieve professionals. Er worden gidsen en voorwaarden gegeven en elke student maakt verschillende oefeningen, zowel individueel als in groepen. De volgende editie en opmerkingen daarvan zullen ook worden begeleid en later met de hele cursus worden gedeeld, om ruimte te maken voor dialoog en feedback.
 • Ontmoetingen met regisseurs, producenten, redacteuren en andere relevante persoonlijkheden uit het documentair universum. Deze lessen kunnen de vorm aannemen van meerdaagse intensieve workshops of thematische masterclasses in één sessie, persoonlijk of via het netwerk.

Waarom lid worden van de ESCAC-gemeenschap?

Je wordt onderdeel van de ESCAC-community, waarmee je je talent kunt ontwikkelen in een omgeving waar creatieve ruimtes en interactie tussen afgestudeerden van verschillende promoties worden gepromoot. Wist je dat Javier Ruiz Caldera zijn films blijft opnemen met ESCAC-collega's? Hetzelfde als Juan Antonio Bayona, Mar Coll, Kike Maíllo, Patricia Font ... omdat ESCAC niet stopt wanneer je klaar bent met je studie, zet de gemeenschap zich voort in de professionele sector.

Dit is het beste moment in de geschiedenis om je te wijden aan Audiovisueel: er is nog nooit zo'n grote verscheidenheid aan schermen geweest ten dienste van zoveel gebruikers. Deze schermen hebben inhoud nodig om producten aan een wereldwijd publiek te leveren, en bijgevolg investeren grote technologiebedrijven in audiovisuele creatie.

ESCAC-talent. Afgestudeerden met nationaal en internationaal erkende carrières zijn opgeleid op onze school. Filmregisseurs, producenten, cinematografen, redacteuren, VFX-supervisors ... Kijk naar de aftiteling van de films en series, je vindt er veel ESCAC-talent in terug.

Ons pedagogisch systeem is gebaseerd op leren door te doen. We willen dat je leert door te doen, en dat doe je samen met de beste professionals in de sector.

Bij ESCAC leiden we vertellers op. We leren je om je verhaal te vertellen, ongeacht de specialiteit die je hebt gekozen.

Het werk van afgestudeerden en de producent van de school (ESCAC Films) zijn erkend met meer dan 500 nationale en internationale prijzen:

 • Jaar na jaar behoren onze afgestudeerden tot de genomineerden voor de Goya en Gaudí Awards, met 20 Goya Awards en meer dan 30 Gaudí Awards.
 • Daarnaast hebben ze belangrijke prijzen gewonnen op internationale festivals: Award for Best International Short Film uitgereikt door het Sundance Festival (2006), of derde prijs op Cinefoundation - uitgereikt door het Cannes Festival (2015).

Bij ESCAC hebben we de medewerking van grote bedrijven en instellingen die deelnemen aan de opleiding van onze studenten. Movistar, Ministerie van Cultuur van de Generalitat de Catalunya, SGAE Foundation, Cinesa, Zeta Cinema, Film Factory, Filmax, Deaplaneta, Mediaset, etc.

Internationale campus: In deze 25 jaar hebben meer dan 5.500 studenten van 23 verschillende nationaliteiten onze campus doorlopen, wat heeft bijgedragen aan de culturele en gemeenschapsverrijking.

Onze school is erkend door CILECT (een organisatie die de beste filmscholen ter wereld samenbrengt) en wij zijn de enige in de staat met officiële erkenning.

ESCAC traint zijn studenten op basis van transversale competenties en biedt kennis en tools om een volgende professionele activiteit te ontwikkelen op elk gebied van contentcreatie.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

El cine no se estudia, se aprende. Centro Universitario con titulación oficial lider en la formación de cineastas. Por nuestras aulas han pasado profesionales de la talla de J.A.Bayona (Director de J ... Lees meer

El cine no se estudia, se aprende. Centro Universitario con titulación oficial lider en la formación de cineastas. Por nuestras aulas han pasado profesionales de la talla de J.A.Bayona (Director de Jurassic World II), Oscar Faura (DP de Imitation Game), Bernat Vilaplana ( Montador de Hellboy II), Oriol Tarrago (Diseñador de sonido de Jurassic World 2), Kike Maillo (Diretor de EVA), Marc Coll (Directora de 3 días con la Familia) y más de 40 premios Goya, Gaudi, Bafta y Ariel entre otros. Lees Minder