Ecotechnologieën voor duurzaamheid en milieubeheer

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Master Ecotechnologieën voor duurzaamheid en milieu ECOS

In een oogopslag

 • Diploma: Master's Degree
 • Type: Industriegerichte graad
 • Aantal ECTS-credits: 140
 • Start: september 2020
 • Duur: 2 jaar
 • Taal: Engels
 • Locatie: Frankrijk
 • Collegegeld: € 12.000 / jaar

École Polytechnique is toegewijd aan het leveren van programma's die de nadruk leggen op topkwaliteit in wetenschappen, terwijl ze een volledig inzicht bieden in hun industriële, economische en sociale context.

De Ecotechnologieën voor duurzaamheid en milieubeheer (ECOSEM) Graduate Degree biedt een echte technische expertise op het gebied van milieukwesties, waaronder bodem- en watervervuiling diagnostische, behandelings- en valorisatieprocessen, samen met een diepgaand inzicht in de economische en sociale uitdagingen voor hun ontwikkeling . Sommige internationale inzichten over regelgeving en ethiek vervolledigen de technische en managementcursussen.

Deze holistische benadering omvat een sterke managementcomponent, gegeven door professoren van onze partnerschool HEC, om ervoor te zorgen dat u klaar bent om de zakelijke en organisatorische uitdagingen van deze snel evoluerende sector aan te gaan. Een deel van uw technische training wordt geleverd door professoren, onderzoekers en deskundige ingenieurs van academische instituten ( École Polytechnique , IRSTEA, INRA, CEA, enz.) En internationale bedrijven (EDF, Veolia, Suez, enz.).

Naast je cursussen en onderzoek, zul je deskundig inzicht krijgen via een reeks masterclasses, waar toonaangevende industrie- en academische onderzoeksfiguren hun strategie zullen uiteenzetten voor het navigeren door de milieu-uitdagingen in de 21e eeuw.

Het ECOSEM-programma benadrukt hands-on, experimenteel leren door u uit te nodigen in de wereld van onderzoek en industrie, met name door stages van vier tot zes maanden. Om te beginnen, zal elke student worden toegewezen aan een van onze hoogleraren die betrokken zijn bij hoogstaand onderzoek om te profiteren van hun een-op-een mentoring.

Op de campus van École Polytechnique en binnen het cluster voor onderzoek en onderzoek Plateau de Saclay, heeft u toegang tot een uitzonderlijke concentratie van hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, waaronder campusonderzoeklaboratoria, startups, een bedrijfsincubator, fablab (digitaal productielaboratorium), enz. Onderzoekslaboratoria van IRSTEA (Institut National de Recherche en Sciences et Technologies pour l'Environnement et l'Agriculture: National Research Institute for Environment and Agriculture Sciences and Technologies) staan ​​ook open voor studenten.

De professionele oriëntatie van het ECOSEM-programma wordt versterkt door onze industriële partners, zoals Veolia, Suez, EDF, Eaux de Paris, Arcadis en nog veel meer. Deze partnerschappen bieden een breed scala aan mogelijkheden, waaronder beurzen, hoogwaardige stages en Ph.D. financiering.

Programmastructuur

JAAR 1

Eerste periode (half september tot half december)

1. Drie technische cursussen:

 • CHI555: Milieuchemie (6 sp.)
 • CHI556: Microbiële ecologie voor milieuwetenschappen (5 sp.)
 • CHI557: Analytische chemie 1 (5 sp.)

2. Eén managementcursus (3 ECTS): MIE1

Tweede periode (januari tot maart)

1. Drie technische cursussen:

 • CHI566: Waterbehandeling (6 sp.)
 • CHI567: Environmental ecotoxicology (5 sp.)
 • CHI568: Verkenning en statistische analyse van complexe gegevenssets (5 sp.)

2. Eén managementcursus (3 ECTS): MIE2

Eerste en tweede periode

 • Module Een vreemde taal (module Frans voor niet-sprekende studenten) (3 sp.)
 • Twee modules Geesteswetenschappen en Franse cultuur (3 sp.)
 • Sport (2 sp.)
 • CHI515: Persoonlijk wetenschappelijk project (4 sp.)
 • Coriolis-conferenties
 • Excursie en bedrijfsbezoeken

Derde periode (maart tot juni)

4 maanden durend onderzoek of industriële stage (20 ECTS)

Totaal ECTS: 70

JAAR 2

Eerste periode (half september tot half december)

1. Drie technische cursussen:

 • Hydrologie (5 sp.)
 • Solid Waste Valorization (6 ECTS)
 • Analytische chemie 2 (6 sp.)

2. Eén managementcursus (3 ECTS)

Tweede periode (januari tot maart)

1. Drie technische cursussen:

 • Bodemverontreiniging en -sanering (5 sp.)
 • Levenscyclusanalyse en andere hulpmiddelen voor ecologisch ontwerp van ecotechnologieën (5 sp.)
 • Regelgevende en ethische inzichten in milieuwetenschappen (5 sp.)

2. Eén managementcursus (3 ECTS): MIE2

Eerste en tweede periode

 • Module Een vreemde taal (module Frans voor niet-sprekende studenten) (3 sp.)
 • Twee modules Geesteswetenschappen en Franse cultuur (3 sp.)
 • Sport (2 sp.)
 • Coriolis-conferenties
 • Excursie en bedrijfsbezoeken

Derde periode (maart tot juli / augustus)

Een 5 maanden durende onderzoeks- of industriële stage (24 ECTS)

Totaal ECTS: 70

Let op: deze lijst is indicatief voor de structuur van het programma en kan onderhevig zijn aan wijzigingen.

Carrière resultaten

Met hoogwaardige industriële partnerschappen, stages en internationale academische uitwisselingen, is de Graduate Degree voor Ecotechnologieën voor Duurzaamheid en Milieubeheer (ECOSEM) ontworpen om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor een nieuwe professionele wereld na je afstuderen. Het is gericht op het produceren van projectmanagers die in staat zijn een breed scala aan milieu-uitdagingen aan te gaan, zoals industriële ontladingscontrole, chemische en biologische benaderingen voor verontreinigingsdiagnose, water- en grondbehandeling en afvalvalorisatie. Het benadrukt ook nieuwe concepten zoals levenscyclusanalyse, eco-ontwerp, omics wetenschappen, numerieke simulatie en modellering.

Meer dan ooit creëren het voorzorgsbeginsel en de opkomende normen een steeds groter wordende en permanente behoefte aan professionals met sterke vaardigheden op het gebied van milieubeheer in bedrijven, onderzoek en openbare sectoren. De aanzienlijke implicatie van industriële partners en milieuagentschappen in deze mate zal dergelijke vaardigheden en daarmee het vermogen bieden om werk te vinden in verschillende bedrijfstakken.

ECOSEM-afgestudeerden zijn bij uitstek geschikt om te voldoen aan de behoefte aan zowel technische knowhow als managementdeskundigheid, om milieubeleid te implementeren voor toonaangevende fabrikanten, innovatieve start-ups, overheidsorganisaties en overheidsinstanties.

Gedurende het twee jaar durende programma zul je een breed scala aan mogelijkheden hebben om relaties op te bouwen met de lokale en internationale industriële en onderzoekspartners van École Polytechnique . De managementvaardigheden die u verkrijgt, zullen een belangrijke troef zijn in uw loopbaanontwikkeling.

Het ECOSEM-programma kan ook een toegangspoort tot een onderzoekscarrière zijn, met onze nabijheid tot talrijke onderzoeksinstellingen die een ideaal platform bieden om een ​​Ph.D. met financiering van onze industriële of academische partners.

Voor internationaal georiënteerd, dragen de perspectieven van de ECOSEM Graduate Degree vanzelfsprekend bij aan carrièrekansen over de hele wereld. Onze internationale partnerschappen in de industrie en onderzoekssectoren bieden u het perfecte platform om uw wereldwijde carrière te lanceren.

Woorden van de experts

"Bij EDF, de duurzame energieproducent, zijn we ons bewust van de milieuproblemen die in het nieuwe millennium op het spel staan ​​en daarom zijn we ervan overtuigd dat graden zoals de ECOSEM Graduate Degree nodig zijn om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen". S. Kinani, projectingenieur / EDF-expert

Word lid van het uitmuntendheidsprogramma van SUEZ!

SUEZ biedt stagemogelijkheden aan tweedejaars studenten van de Graduate Degree in Ecotechnologies for Sustainability and Environment Management. Studenten komen ook in aanmerking om deel te nemen aan het Graduate Program van SUEZ: "Over een periode van twee jaar voltooi je vier missies in verschillende entiteiten in Frankrijk en het buitenland, waarin je nieuwe en verschillende culturen, bedrijven en activiteiten ontdekt, met een vast contract met een aantrekkelijk salaris. "

Applicatie-eisen en deadlines

Aanvragers moeten in het bezit zijn of verwachten te zijn van een niet-gegradueerde bachelor of equivalent diploma in Engineering, Chemistry, Physics, Geology of Biology voorafgaand aan het begin van het programma. Een basis in de fundamenten van de chemie is vereist.

Engelse taalvereisten

Aanvragers moeten volledige Engelse taalvaardigheid aantonen. De tests die we accepteren zijn het International English Language Testing System (IELTS), de internettest van Engels als vreemde taal (TOEFL ibt) en de volgende Cambridge General English Tests: First (FCE), Advanced (CAE) en Proficiency (CPE).

De vereiste minimumscores zijn:

 • TOEFL IBT 90
 • IELTS 6.5
 • Cambridge Test - First (FCE) Grade B - 176

Scores mogen niet vroeger dan twee jaar voorafgaand aan de start van het programma dateren.

Lijst met benodigde bewijsstukken

Er zijn geen papieren kopieën nodig voor het toelatingbeoordelingsproces. Als u wordt toegelaten, moet u mogelijk voor het begin van het programma officiële of gecertificeerde afgedrukte exemplaren indienen. Ondersteunende documenten zijn onder meer:

 • Gescande kopieën van transcripties van alle voorgaande postsecundair onderwijs (inclusief uitwisselingsprogramma's en programma's die u niet hebt voltooid)
 • Officieel document of brief van uw universiteit met uitleg over het beoordelings- en rangschikkingssysteem
 • Voor voltooide programma's: gescande kopieën van graden
 • Voor nog lopende programma's: bewijs van inschrijving door uw thuisuniversiteit met vermelding van de titel van de verwachte graad en de datum van voltooiing. Dit document moet aantonen dat je ten minste in je laatste jaar undergraduate studies zit.
 • Persoonlijke verklaring. Minimum: ca. 700 woorden, in het Frans of Engels. Gebruik het formulier in het online-sollicitatiesysteem.
 • Contactgegevens van twee referenten (namen, functies en e-mails). Een aanbevelingsformulier wordt rechtstreeks naar hen gestuurd.
 • CV of CV, zonder enige biografische lacunes, maximum: 2 pagina's, in het Frans of Engels;
 • Kopie paspoort (of identiteitskaart voor Europese studenten)
 • Kopie van TOEFL / IELTS (minder dan 2 jaar eerder genomen)

De deadlines voor aanmelding voor de herfst van 2020 zijn:

 • 12 december 2019 (Aanvragen gaan open op 12 november)
 • 2 maart 2020 (Aanvragen gaan open op 15 januari)
 • 27 april 2020 (Aanvragen gaan open op 16 maart)

De beslissingen worden 4 tot 6 weken na de deadline van de aanvraag vrijgegeven.

Collegegeld

Collegegeld voor 2020/21 is € 12.000 per academiejaar.

Ziektekostenverzekering

Let op: registratie bij een ziekteverzekering is verplicht in Frankrijk als u zich inschrijft bij een instelling voor hoger onderwijs.

Als u uit een van de 28 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland komt en al geregistreerd bent bij een nationale zorgverzekeraar, moet u de Europese ziekteverzekeringskaart aanvragen. Deze kaart is gratis en geeft je toegang tot de door de staat verstrekte gezondheidszorg tijdens je verblijf in Frankrijk onder dezelfde voorwaarden en voor dezelfde kosten als voor inwoners.

Studenten uit Quebec zijn vrijgesteld van deelname aan de Franse sociale zekerheid voor studenten op vertoon van formulier # SE401Q106.

Kamer en maaltijden

Ecole Polytechnique biedt met plezier huisvesting op de campus aan voor alle afgestudeerde studenten die vóór 30 juni solliciteren.

De huur bedraagt ​​617 euro per maand (inclusief huisvestingsverzekering). Bij aankomst dient u ook een borg van 617 euro te betalen. Alle woningen zijn uitgerust met een gedeelde keuken, maar u kunt ook van maandag tot zaterdag ontbijten, lunchen en dineren in ons universiteitsrestaurant. Een lunchmaaltijd kost ongeveer 2 tot 4 euro dankzij onze kortingspercentages voor studenten. Maandelijkse kosten voor maaltijden variëren van 200 tot 350 euro.

Financiële hulp

Studenten ontvangen hulp van het huisvestingsbureau om het Franse National Housing Benefit "CAF" aan te vragen. Studenten krijgen meestal een financiële bijdrage van 150-200 euro per maand.

Al onze studenten ontvangen de ISIC-kaart (International Student Identity Card) automatisch en gratis. Ze krijgen preferentiële toegang en korting op toegang tot meer dan 150.000 producten, services en ervaringen die relevant zijn voor alle aspecten van het studentenleven.

Bijkomende mogelijkheden voor beurzen zijn te vinden op de website van CampusFrance (bijv. Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling voor internationale studenten). Houd er rekening mee dat de Franse beurs "CROUS" niet compatibel is met onze opleiding.

Laatst bijgewerkt op apr 2020

Over de school

École Polytechnique is a leading French institute which combines top-level research, academics, and innovation at the cutting-edge of science and technology. Its curriculum promotes a culture of excel ... Lees meer

École Polytechnique is a leading French institute which combines top-level research, academics, and innovation at the cutting-edge of science and technology. Its curriculum promotes a culture of excellence with a strong emphasis on science, anchored in humanist traditions. The school produces socially responsible professionals who excel in leading complex and innovative projects which address current and future challenges facing our society. Lees Minder