AMIS - Master in geavanceerde materialen voor innovatie en duurzaamheid

Algemeen

5 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Bekroond met het EIT-label in 2016

De uitdaging

Naarmate de mondiale en EU-populaties toenemen, samen met welzijn en welzijn, neemt de consumptie per hoofd van de bevolking ook toe. Met name in de EU is de consumptie de productie voorbijgestreefd, vooral met betrekking tot de meer gecompliceerde, hulpbronintensieve technologieën en producten die onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven. Als gevolg hiervan zal het belang van recycling en de circulaire economie blijven toenemen om onze toeleveringsbronnen te diversifiëren en aan onze behoeften te voldoen.

AMIS is een masterprogramma in geavanceerde materialen voor innovatie en duurzaamheid. Het hoofddoel van het programma is om studenten inzicht te geven in de volledige waardeketen van grondstoffen en een mindset voor innovatie en ondernemerschap gericht op duurzaamheid. AMIS pakt deze uitdaging aan door te focussen op drie thema's - allemaal centrale thema's van EIT RawMaterials:

 • Substitutie van kritieke of toxische materialen in producten en voor optimale prestaties
 • Materiaalketenoptimalisatie voor producten aan het einde van hun levensduur
 • Product- en dienstenontwerp voor de circulaire economie

AMIS richt zich primair op metalen en minerale grondstoffen. Biobased en polymeermaterialen zijn echter gedekt in termen van hun substitutiepotentieel, evenals andere materialen in de context van recycling van meerdere materialen.

AMIS wil T-vormige professionals trainen - experts in een bepaalde grondstoffendiscipline met een overzicht van de gehele waardeketen van grondstoffen. T-vormige professionals werken ook nauw samen met de industrie om te onderzoeken hoe innovatie en ondernemerschap de marktintroductie van grondstoffenoplossingen kunnen versterken.

Door het programma worden AMIS-studenten experts op het gebied van grondstoffen, met name in duurzame functionele materialen, en krijgen ze een holistische kijk op de waarde en procesketen.


Programmastructuur

AMIS is een tweejarig programma:

Jaar 1 vindt plaats op Grenoble INP, Aalto University of TU Darmstadt. Zodra studenten hun instapuniversiteit hebben gekozen, biedt AMIS een algemeen curriculum in Materials Sciences, inclusief verplichte cursussen in geavanceerde functionele materialen en innovatie, bedrijven en ondernemerschap.

Jaar 2 is het specialisatiejaar en vindt plaats bij een van de vijf consortiumpartneruniversiteiten. Jaar 2 omvat verplichte cursussen in geavanceerde functionele materialen met een specialisatie in materialeninterfaces, nanomaterialen, keramiek of hybriden, evenals de masterscriptie, een onderzoeks- en ontwikkelingservaring op het gebied van materiaalkunde die gezamenlijk wordt begeleid door professoren uit de eigen universiteit en gastvrije niet-academische partners. Studentenmobiliteit is een geïntegreerd onderdeel van het programma, waarbij wordt gestudeerd aan twee van de vijf consortiumpartneruniversiteiten, afhankelijk van de door u gekozen specialiteit. Jaar 1 en jaar 2 moeten worden afgelegd aan universiteiten in verschillende landen.

Innovatie- en ondernemerschapsopleiding

Robuust onderwijs in ondernemerschap is een hoeksteen van AMIS. Studenten hebben het voordeel van een goed afgeronde praktijkgerichte innovatie- en ondernemerschapsopleiding die hen zal toerusten voor een professionele toekomst, inclusief gezamenlijke samenwerkingslessen met AMIS-partners:
 • Op projecten gebaseerde cursussen (Inno Projects I en II) gericht op de ontwikkeling van bedrijfsmodellen voor het commercialisatieproces van nieuwe technologieën.
 • De intensieve zomercursus van één week werkt in teams aan case studies uit de industrie om nieuwe of aanzienlijk verbeterde producten, diensten, processen, beleid, nieuwe bedrijfsmodellen of banen te creëren.
 • Inno-mission Stage: werkervaring in een bedrijf of onderzoeksorganisatie die een oplossingsgerichte aanpak ontwikkelt door innovaties te vertalen in haalbare bedrijfsoplossingen en de commercialisering van nieuwe technologieën.
 • Praktisch werk aan verschillende industriële projecten geïntegreerd met innovatie en ondernemerschap.
Gedurende het hele programma krijgen studenten de gelegenheid om relevante academische contacten te ontmoeten in het ecosysteem van innovatie en ondernemerschap, evenals niet-academische partners (industrieën, onderzoeks- en opleidingsorganisaties, ondernemers) die ook toekomstige carrièreopbouw zullen ondersteunen. Het doel is om best practices te delen om te leren van hun methoden en fouten. Als de resultaten van een masterproef passend worden geacht, kunnen AMIS-afgestudeerden ook hulp van partners verwachten bij het opzetten van een bedrijf of spin-off.


Professionele profielen na afstuderen

Ben jij een student die is:
 • Geïnteresseerd in het stimuleren van innovatie in de grondstoffensector?
 • Wil je ondernemend worden en een eigen bedrijf beginnen?
 • Gemotiveerd om echte oplossingen te vinden voor ecologische en maatschappelijke uitdagingen?
 • Interesse in hands-on leren in industrie en onderzoek bedrijven?
De vaardigheden en kennis die AMIS-alumni zullen ontwikkelen, zal zeer worden gewaardeerd door industrieën in het domein van de materiaalkunde of door laboratoria, met name in de volgende sectoren: micro-elektronica, optica, biotechnologieën, energie, communicatie of milieu.
Als resource-engineer omvatten mogelijke loopbaantrajecten:
Academische carrière / onderzoek: aan universiteiten, onderzoeksinstellingen, studentenstudenten of in een leidinggevende functie. Wetenschappers met een hoog commercialiseringsbewustzijn, kennis en competenties; iemand die de commerciële waarde van hun wetenschappelijk onderzoek effectief kan communiceren.
Hulpbronindustrie: MKB in chemie, exploratie, groene energie, machine- en installatiebouw, metaalverwerkende industrie, keramiek, milieueconomie (R
Freelancer en ondernemer: maak uw eigen bedrijf of word consultant.
Bredere samenleving: wetenschapsjournalistiek, consulting, projectontwikkeling en -beheer, adviseur van beleidsmakers, administratie, gespecialiseerde instanties, media, enz.


Vereisten

In aanmerking komende kandidaten moeten beschikken over een bachelordiploma in wetenschappen, technologie of techniek (natuurkunde, scheikunde, materiaalwetenschap) of een equivalent daarvan, evenals een Engelstalig certificaat.


vergoedingen

 • € 1.000 / jaar voor EU-studenten
 • € 8.000 / jaar voor niet-EU studenten


Beurzen

Voor studenten die in september 2020 beginnen, zijn EIT-Label-beurzen van EIT RawMaterials van € 13.500 per student beschikbaar. Voor informatie over hoe EIT-Label-beurzen worden toegekend en wie in aanmerking komt, neemt u rechtstreeks contact op met de coördinerende universiteit: [email protected]

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

EIT RawMaterials is able to offer students a unique opportunity to learn in a dynamic environment, focusing on real-life challenges. EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Insti ... Lees meer

EIT RawMaterials is able to offer students a unique opportunity to learn in a dynamic environment, focusing on real-life challenges. EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Institute of Innovation and Technology), a body of the European Union. The EIT Label is a certificate of quality that is awarded only to excellent educational programmes at the Master and Doctoral level. As a student of an EIT RawMaterials Labelled programme, you’ll be part of the largest European raw materials partnership – with more than 120 core and associate partners and 180 project partners from over 22 European countries coming from higher education, research institutions and industry. As an EIT Label student, you will have the opportunity to become part of this committed partnership as well as champion and contribute to the EIT RawMaterials objective of finding new, innovative solutions to secure the sustainable supply of raw materials across the value chain – from exploration, mining and extraction, to mineral processing, recycling and developing circular economy strategies. Lees Minder
Espoo , Stolberg (Rijnland) , Delft , Bordeaux , Darmstadt , Grenoble , Luik , Metz , Luleå , Freiberg , Gent , Bastaardklaver , Leuven , Leoben , Trento , Milaan + 15 Meer Minder